Informatie over Verenigingen van Eigenaars

Wanneer u een woning koopt, koopt u de grond onder de woning en wordt zo eigenaar van de woning. Bij hoogbouw of meerdere woningen in een gebouw kunt u niet meer vaststellen welke grond bij welke woning hoort. Dan wordt de grond en het gebouw gesplitst in appartementsrechten. De eigenaar van een appartementsrecht wordt mede-eigenaar van de grond en van het gebouw dat op die grond staat. Daarnaast heeft u als eigenaar het exlusieve gebruiksrecht op een deel van het gebouw (de woning/het appartement). Alle eigenaren samen vormen van rechtswege de Vereniging van Eigenaars.

Appartementseigenaren worden bij koop van de woning automatisch en verplicht lid van de Vereniging van Eigenaars. De V.v.E. voert het beheer over de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw, behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren en ziet er op toe dat alle eigenaren en gebruikers de regels uit de splistingsakte, het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement naleven.

Bestuur en Algemene Ledenvergadering

De V.v.E. bestaat uit het bestuur en de Algemene Leden Vergaderingen. Het besturen van een V.v.E. vergt veel specialistische kennis en kennis van regels en procedures. Vaak wordt er dan ook een professionele bestuurder ingezet. Het bestuur adviseert de V.v.E., voert bepaalde taken uit die voortkomen uit de Algemene Leden Vergadering en stelt een Meerjarenonderhoudsplan op.

De Algemene Leden Vergadering wordt minimaal eenmaal per jaar gehouden en hier worden diverse zaken besproken met betrekking tot het gebouw en worden beslissingen genomen over o.a. begrotingen, uitgaven en onderhoud.

Splitsingsakte en splitsingsreglement

Een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten door het opmaken van een notariële akte, de zogenaamde splitsingsakte. Hierin staat beschreven welke delen van het complex gemeenschappelijk bezit zijn en welke delen privébezit zijn. U bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor uw privégedeelte. De gemeenschappelijke delen van het gebouw zijn de verantwoordlijkheid van de V.v.E.. In het splitsingsreglement dat bij de splitsingsakte hoort staat beschreven hoe de V.v.E. moet functioneren. Het beschrijft de rechten en plichten van de appartementseigenaren ten opzichte van elkaar. Er staan ook regels in over de opzet van vergaderingen, het nemen van besluiten en bijvoorbeeld het ontslaan van bestuur. Iedere eigenaar heeft zicht te houden aan het splitsingsreglement. Wordt er door een eigenaar in strijd met het reglement gehandeld, dan kan het bestuur of de V.v.E. maatregelen nemen. In het uiterste geval kan een eigenaar die veel overlast veroorzaakt, door de V.v.E. verboden worden gebruik te maken van zijn/haar appartement en de gemeenschappelijke gedeelten.

Eigendomsaandeel, breukdeel en stemrecht

In de splitsingsakte en het splitsingsreglement staat beschreven wat uw eigendomsaandeel, uw breukdeel en uw stemrecht is. Dit bepaalt ook wat uw aandeel is in het totale complex. Het eigendomsaandeel is veelal gebaseerd op de oppervlakte, het aantal kubieke meters of de koopsom van uw appartement.

Het breukdeel bepaalt het aandeel van de eigenaar in de kosten en schulden van de V.v.E.. Het aantal stemmen van u als appartementseigenaar wordt bepaald door het stemrecht.

Huishoudelijk reglement

In het huishoudelijk reglement worden praktische afspraken tussen eigenaren beschreven. Er staan onder andere regels over het gebruik van gemeenschappelijke ruimten (bijvoorbeeld het plaatsen van fietsen en kinderwagens), de kleur en soort zonneschermen die gebruikt mogen worden, wanneer er geoefend mag worden met muziekinstrumenten, etcetera. Het is een aanvulling op de splitsingsakte en het daarin opgenomen reglement. Het huishoudelijk reglement kan door de vergadering tijdens een Algemene Leden Vergadering van de V.v.E. aangepast worden. Wie zicht niet houdt aan de regels van dit reglement, krijgt een waarschuwing van het bestuur van de V.v.E. en bij herhaling kan er zelfs een boete worden opgelegd. Deze boete komt dan ten goede van de verenigingskas.

Onze V.v.E.-diensten

MEER WETEN?

Vraag een vrijblijvende offerte aan